marți, 17 martie 2009

De pe site în farfurie

Pentru cititorii obişnuiţi ai site-ului gastronomic www.epicurious.com nu a constituit o surpriză apariţia, la numai câteva ore distanţă de la nominalizarea filmelor intrate în cursa pentru Oscar, a unor meniuri inspirate din aceste producţii cinematografice. La fel s-a întâmplat şi anul trecut, când Heather Tyree, editorialistul site-ului, argumenta: "Nu putem prezice câştigătorul de anul acesta al Oscarului, dar un lucru vă putem promite: de la ceremonii nu va lipsi mâncarea! În onoarea competitorilor, am creat cinci meniuri cu teme din filme, fiecare reprezentând câte unul dintre cele cinci producţii nominalizate!".
Pentru filmul care a câştigat multrâvnita statuetă de aur în anul 2008, "No country for old men", site-ul gastronomic www.epicurious.com propunea următorul meniu: alune picante, quesadillas cu pui şi ciuperci, chili în stil texan, cornuri cu salvie şi miere, salată de broccoli, ceapă şi bacon, plăcintă cu ciocolată şi alune pecan, prăjiturele. Un meniu inspirat din bucătăria tradiţională texană, în care se resimt influenţe mexicane.
Anul acesta, site-ul repetă fructuoasa (se pare) experienţă, care i-a adus un plus de cititori pe internet.
Formula adoptată este simplă: se caută un element definitoriu al filmului – de exemplu, locul unde se desfăşoară acţiunea – şi se aleg câteva reţete specifice, asupra cărora bucătarul (secret) cu care lucrează site-ul acţionează, pentru a le da un plus de spectaculozitate. Pentru Strania poveste a lui Benjamin Button au fost preferate mâncăruri din New Orleans; Frost/Nixon a fost reprezentat printr-un "dialog culinar" britanic şi american (precum naţionalităţille celor doi interlocutori din film); Slumdog Millionaire aduce în prim-plan bucătăria indiană; pentru Milk au preferat o localizare precisă: San Francisco, în vreme ce pentru Cititorul ne-au adus dinainte preparate germane.
În loc de popcorn

Nu este însă singura pagină web interesată de acest subiect fierbinte, care suceşte minţile planetei, în fiecare februarie, de 81 de ani încoace. Site-ul www.allrecipes.com atacă şi el această temă, însă într-o manieră diferită. Redactorii fac o scurtă prezentare a fiecărui film nominalizat, încercând să deceleze, eventual, replicile care se referă la mâncare. Reţetele listate sunt însă simple propuneri de preparate pe care le-ai putea mânca privind filmul… în loc de obişnuitul popcorn.
Să vedem, de exemplu, cum au procedat la filmul "Frost/Nixon". "Richard Nixon: «Şi de ce aş accepta să vorbesc cu David Frost?». Swifty Lazar: «Vă dau o jumătate de milion de dolari». Nixon: «Adevărat?»". Sub acest dialog, apare imediat fotografia unor bombonele trase în ciocolată care poartă denumirea de… "Million Dollar Fudge". Simpluţ, nu-i aşa?
Exemplul a fost preluat, se pare, şi de internauţi din China, Australia, Rusia sau Japonia, unde bucătari recunoscuţi sau simpli amatori se întrec în a oferi variantele lor de meniuri.
De asemenea, o mulţime de restaurante – mai ales în California – preferă să îşi schimbe meniurile pentru câteva zile, "chibiţând" pe lângă filmele nominalizate tot cu ajutorul preparatelor gustoase. Până şi organizatorii de petreceri pentru copii sugerează, în aceste zile, ca aniversările micuţilor să aibă ca temă premiile Oscar ori unul dintre filmele nominalizate. Bineînţeles, au prioritate producţiile de la categoria "filme de desene animate"…
Ce vă propunem noi? O revistă întreagă dedicată celor cinci producţii nominalizate şi bucatelor inspirate de
acestea.


In Jurnalul National, Jurnalul de bucatarie din 18 februarie 2009

Niciun comentariu: