vineri, 9 mai 2008

Miraculoasa poveste a stridiilor de Marennes

24 de stridii de Marennes, "trecute" o jumătate de minut printr-un sos obţinut din 500 ml de şampanie brut (redus la jumătate prin fierbere), patru linguri de smăntănă, 300 g unt, boabe de piper. O delicatesă sevită cu garnitură de legume (morcovi, praz, ţelină) al dente sau, mai simplu, cu lămăie şi sos fierbinte.
Verde smarald
Această varietate de stridii se pretează excelent pentru mesele festive. Dar... ce sunt stridiile de Marennes?
In bazinul Marennes-Oleron (Franţa) se cultivă trei specii de stridii: cea plată sau rotundă, cea portugheză şi cea japoneză. Pentru a deveni comestibile, stridiile acestea au nevoie de 3-4 ani; hrana lor de bază este o algă care le dă culoarea verde, inconfundabilă. Se consumă crude şi vii, natur, cu suc de lămăie, unt proaspăt şi păine de secară, dar şi preparate la cald sau la rece. Stridiile pot fi fierte fără clocot, pe urmă răcite şi servite cu diverse sosuri, in "corăbioare" de foitaj sau gratinate in cochiliile lor, pe pat de anghinare, in crustă etc. Gratinarea trebuie făcută foarte repede şi, pentru aceasta, adesea nu e nevoie de o fierbere prealabilă. Clătitele, crochetele, supele completează gama preparatelor calde. Stridiile servesc, uneori, drept garnitură la reţetele de peşte, insoţind chiar şi carnea roşie, carnea de pui sau cărnăciorii prăjiţi.

Delicii de sărbătoare
Marennes vertes/ Stridii verzi de Marennes
Boudins blancs et noirs/ Cărnat alb şi săngerete
Andouillettes de Vire/ Cărnaţi de Vire (Normandia)
Consomme de volaille a la Neige de Florence/ Supă de pasăre cu paste Neige de Florence
Piece de boeuf au raifort/ Carne de viţel cu hrean
Pommes au gratin/ Mere gratinate
Dindonneau farci aux marrons/ Curcan umplut cu castane
Salade de celeri/ Salată de ţelină
Terrine de foie de canard truffee a la Toulousaine/ Terină de ficat de raţă ca la Toulouse
Madelaine glacee/ Madlenă glasată
Mille-Feuilles/ Mille-feuilles
Corbeille de fruits de saison/ Fructe proaspete

In Jurnalul National, Jurnalul de bucatarie din 28 decembrie 2007

Niciun comentariu: